joi, 11 aprilie 2019

The Man Who Killed Don Quixote


The Man Who Killed Don Quixote, adventure - comedy - drama, regia Terry Gilliam cu Adam Driver, Jonathan Pryce, Joana Ribeiro, Stellan Skarsgård, Jason Watkins, Olga Kurylenko.
“ And now, after 25 years of making and unmaking, a film by Terry Gilliam ”
Asta vezi inainte de orice altceva pe ecranul de deschidere al The Man Who Killed Don Quixote, si oarecum te amuza : interesant sa te iei la misto din start, nu ? Pentru o lansare la Cannes, sa recunoastem, fuse ceva inedit 😉
Toby ( Adam Driver ) e un regizor care filmeaza in Spania o reclama la vodka in timp ce-si iroseste bugetul, se da la toate asistentele de productie si se culca cu nevasta producatorului ( Olga Kurylenko ). Intr-o seara, intr-un restaurant,  un tip ii ofera un DVD bootleg cu primul sau film, o adaptare dupa Don Quijote filmata intr-un sat din zona, pe care Toby o cumpara si apoi urmarind-o il napadesc amintirile  tineretii : cum era sa lucrezi ca student pe bugete reduse, sa creezi ceva din nimic, prima dragoste  - o fata din sat distribuita in film (Joana Ribeiro) si, mai ales tipul pe care il alesese sa joace rolul lui Quijote (Jonathan Pryce), tip pe care-l regaseste dupa multi ani...
Bun fara multe alte spoilers, 132 minute sunt cam multicele dar, sa recunoastem, dupa atata asteptare fanii lui Terry Gilliam le meritau. Filmul nu rupe gura targului dar nici pe departe nu e vreun dezastru , lasand oarecum impresia unei bulibaseli inteligente izvorata dintr-o minte artistica cu mici probleme existentiale . Dar la urma urmei, cand in doua dintre cele mai aclamate filme ale lui  ( “12 Monkeys” si “The Fisher King,” ) Gilliam a sters linia dintre realitate si fantezie jucandu-se cu ideea ca , poate, doar nebunii vad lumea asa cum e ea de fapt, ne mai mira ?
De aceea fiindu-mi totusi neclar carei audiente i se adreseaza si cu teama ca aici rezultatele vor tinde catre zero , l-am urmarit ( uneori cu fast forward, recunosc ) pana la final.
Bref : 5,5* dar nu il recomand , nu stiu cati vor avea curiozitatea si rabdarea necesare ca sa-l vada :-)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu